magnifier

Blogs

Hoe help je je konijn de rui door

12 berichten /
Hoe help je je konijn de rui door

Als konijnenbaasje herken je het vast wel: de rui. Je komt werkelijk overal haar tegen. Je konijn heeft de meest gekke vacht en verandert als een toverbal van kleur. Maar hoe help je je konijn (en jezelf) van dit ongemak af? Moet je hem of haar überhaupt wel helpen?

Waarom gaat mijn konijn in de rui?

Konijnen hebben meestal in het voor- en najaar last van de rui, maar kijk niet raar op als je knager drie of vier keer per jaar van vacht verwisselt. Dit heeft namelijk met verschillende factoren te maken: is je konijn lang- of kortharig? Zit hij of zij vaak binnen of juist buiten? Maar zelfs dan is het nog lastig in te schatten hoe de rui bij jouw konijn precies verloopt. De reden waarom konijnen in de rui gaan is eigenlijk vrij simpel, ze passen zich namelijk aan aan de temperatuur om hen heen. Binnenkonijnen hebben natuurlijk minder last van de temperatuurverschillen. Dit zorgt er dan ook voor dat bij hen de rui vaak langer aanhoudt.

Moet ik mijn konijn helpen tijdens de rui?

Wanneer je konijn in de rui is, is het heel belangrijk dat je hem of haar helpt. Als hij of zij namelijk te veel haar binnenkrijgt, kan dit levensbedreigend zijn! Het is voor konijnen niet mogelijk om over te geven dus al het haar komt in hun darmen terecht. Als ze te veel haar binnenkrijgen, krijgen ze last van een zogenaamde “kettingkeutel”. Dit zijn keutels die aan elkaar verbonden zijn door middel van haar dat je konijn heeft doorgeslikt. Wanneer je dit tegenkomt, let dan goed op of je konijn geen last krijg van verstopping. Bij verstopping bel dan altijd direct de dierenarts. 

Hoe help ik mijn konijn?

Maar hoe zorg je er nou voor dat de rui bij jouw konijntje goed verloopt? Er zijn een aantal dingen die je kan doen: plukken, kammen en borstelen. Je kunt je konijn zijn of haar vacht plukken als je losse haren ziet, trek natuurlijk niet te hard! Wanneer je merkt dat je konijn zich er niet prettig bij voelt, probeer dan eens je handen licht vochtig te maken en hem of haar te aaien waardoor de losse haren aan je handen blijven plakken. Een andere super goede manier om je konijn te helpen is door te kammen. Dit kan ook de eventuele klitten eruit halen. Als je denkt dat je klaar bent met kammen, ga dan nog eens over de vacht heen met een borstel om de laatste haren weg te halen. Herhaal deze stappen iedere keer als je merkt dat je konijn hulp nodig heeft.

kammen en borstels voor je knaagdier - PetSuperXL

Zorg er natuurlijk voor dat je konijn altijd genoeg vers water en onbeperkt hooi tot zijn of haar beschikking heeft. Hooi houdt de spijsvertering goed op gang en helpt dus extra bij het voorkomen van verstoppingen. Neem bij abnormaal gedrag en twijfel altijd contact op met je dierenarts. En vergeet niet: plukken, kammen, borstelen!

Disclaimer: neem voordat je nieuwe medicatie geeft aan je huisdieren altijd eerst contact op met je dierenarts en lees de eventueel meegeleverde bijsluiter.

Deze blog is geschreven door Suzanne van het Instagram account @bertjebun

{"one"=>"{{ count }} bericht", "other"=>"{{ count }} berichten"}

Reactie achterlaten

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd

U bent met succes geabonneerd! De 10% kortingcode: PetSuperXL | Sie haben erfolgreich abonniert! | Der 10% Rabattcode: PetSuperXL
This email has been registered