magnifier

Blogs

Hoe richt ik het verblijf van mijn knaagdier zo natuurlijk mogelijk in?

2 berichten /
Hoe richt ik het verblijf van mijn knaagdier zo natuurlijk mogelijk in?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen op internet of social media, of misschien ben je er zelf al mee bezig. Hamsterscapen. Het houdt in dat je het verblijf van je hamster zo natuurlijk mogelijk inricht, waarbij aan alle natuurlijke behoeftes van je huisdier wordt gedacht. Dit kan natuurlijk ook bij andere dieren, maar het is het best toepasbaar op kleine knaagdieren zoals hamsters, gerbils en muizen. Deze huisdieren kunnen namelijk in een aquarium of terrarium gehuisvest worden, waardoor het wat makkelijker is om het verblijf een natuurlijke uitstraling te geven. Zo’n natuurlijk ingericht verblijf is niet alleen leuk voor je huisdier, maar is ook een prachtige eyecatcher in de woonkamer!

Hoe kan je hamsterscapen?

Hoe richt ik het verblijf van mijn knaagdier zo natuurlijk mogelijk in?

Zelf ben ik een fanatiek hamsterscaper en laat ik al mijn creativiteit los op het inrichten van het verblijf van mijn Russische dwerghamster Timmy. Ze (het is geen hij...) vindt het vervolgens heerlijk om op ontdekking te gaan en op allerlei verstopplekjes eten te vinden. Ik geef haar daarom ook geen voerbakje, maar strooi elke avond wat eten rond zodat ze zelf op pad moet om het te verzamelen. Veel kleine knaagdieren leggen voedselvoorraden aan, en daarom is het ook altijd leuk voor het dier als je iets meer voer dan nodig neerlegt. Ook steek ik regelmatig wat graanhalmen in de bodembedekking, zodat mijn hamster ze zelf moet ‘oogsten’ en de zaadjes uit de halm moet halen. Een dikke laag bodembedekking zorgt er daarnaast voor dat je diertje naar hartelust kan graven en zijn natuurlijke instinct om gangenstelsels te maken krijgt zo de vrije loop. Ik gebruik alleen producten van natuurlijke materialen zoals hout en steen, zodat ik me ook nooit zorgen hoef te maken als Timmy ergens aan knaagt.

Is natuurlijk inrichten duur?

Veel mensen verwachten dat het uitgebreid inrichten van je knaagdierverblijf ook veel geld kost. Dit is echter helemaal niet waar. Veel producten gaan lang mee waardoor je niet regelmatig naar de dierenwinkel hoeft voor bijvoorbeeld een nieuw huisje. Het verblijf kan prijziger zijn als je voor een aquarium of terrarium gaat, maar gaat veel langer mee dan een verblijf met plastic onderbak. Daarnaast zorgt een groot verblijf met een dikke laag bodembedekking ervoor dat je huisdier zich niet snel verveelt en dat je maar één keer per anderhalve maand hoeft schoon te maken. Dit verschilt natuurlijk per dier en verblijf, maar een maand lang met een inrichting doen lukt al snel. Om producten van hout schoon te maken zijn speciale sprays beschikbaar die urine afbreken, waardoor ook deze lang mee gaan. Als laatste wordt niet alleen jij, maar ook je huisdier er gelukkig van. Het heeft dus vele voordelen voor jou en je knaagdier.

Producten en tips

Zou je zelf ook aan de slag willen gaan met het natuurlijk inrichten van je knaagdierverblijf? Hier zijn enkele (beginners)producten en tips waarmee je makkelijk aan de slag kan gaan:

Het verblijf:

  • Als hok is een aquarium of terrarium van minimaal 80 x 40 cm ideaal. Hier kan een dikke laag bodembedekking in en het verblijf gaat jaren, zo niet decennia mee

Bodembedekking:

  • Cotton Comfort is een zachte bodembedekking die zeer goed absorbeert en waarin tunnels intact blijven. Nadeel is dat deze bodembedekking in de zomer wat warm kan zijn
  • Bunny Nature linum of hennepvezel kan helpen om het graven makkelijker te maken
  • Corbo (maisgranulaat) is eventueel handig als onderlaag omdat het goed absorbeert

Tip: Je kan ook proberen wat bodembedekkers te combineren of mengen. Dit zorgt voor meer afwisseling in het verblijf.

Inrichting:

Hoe richt ik het verblijf van mijn knaagdier zo natuurlijk mogelijk in?
  • Houten huisjes zijn er in ontelbaar veel soorten en maten - Wilgenbruggetjes kan je zeker niet missen! Hiermee kan je klimmogelijkheden of afscheidingen maken
  • Een houten looprad met de juiste afmeting (minimaal 21 cm voor dwerghamsters, muizen en gerbils en minimaal 28 centimeter voor syrische hamsters)
  • Een zandbakje met chinchillazand zodat je kleine knager zijn vacht schoon kan houden
  • Een drinkfles of -bakje en eventueel een voerbak

Tip: Zet nooit zware onderdelen zoals huisjes zonder ondersteuning op een dikke laag bodembedekking. Als je dier onder een onderdeel graaft kan dit namelijk verzakken en kan je dier eronder klem komen te zitten. Een plateau of blok hout kan helpen om alles overeind te houden.

Ik hoop dat je nu wat meer weet over het natuurlijk inrichten van je knaagdierverblijf, en waarom het zo leuk is voor jou en je huisdier. Als je vragen hebt mag je ze altijd stellen in de reacties, ik probeer ze zo snel mogelijk te beantwoorden! Volgende keer hoop ik een blog te schrijven over knaagdiervoer en de voedingsstoffen die knaagdieren nodig hebben. Tot dan!

Deze blog is geschreven voor Gerlize van het Instagram account dwarfhamster_timmy

{"one"=>"{{ count }} bericht", "other"=>"{{ count }} berichten"}

Reactie achterlaten

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd

U bent met succes geabonneerd! De 10% kortingcode: PetSuperXL | Sie haben erfolgreich abonniert! | Der 10% Rabattcode: PetSuperXL
This email has been registered